Lombtrágya kezelések szőlőben is!

A szőlőnövény életéhez, felépítéséhez, zavartalan életfolyamataihoz 12 nélkülözhetetlen ásványi tápelemre van szüksége, melyeket a gyökéren, és a levélen vesz/vehet fel. A tápelemek és a víz felvétele jellemzően a növény gyökerén keresztül történik. De a szőlő a lombon és a zöld növényi részeken keresztül is vesz fel vizet és tápanyagot. A zöld részek felülete átjárható, lehetővé téve bizonyos tápelem formák és a víz bejutását.

Mikor, mit miért használjunk?
A szőlő lombtrágyázásában négy kiemelt területet különböztethetünk meg. Az alábbi szempontok szerint választhatjuk meg a lombtrágyázás céljait:
1. Általános kondicionálás, mikroelemek pótlása:
A szőlő fakadása után, fejlődésének kezdetén, a tenyészidő elején legfontosabb kérdés a jó indulás, az általánosan jó tápanyag-ellátottság. Ebben az időszakban legjobban a mikroelem-ellátottság egészíthető ki (Fe, Mg, Zn, Cu, Mo) amiknek a fokozott hiánya gyakran már fakadáskor észlelhető. Lényeges a komplex és komplett ellátás, mivel csak egy-egy mikro- vagy makro- elem pótlásával, azaz egy-egy túlsúlyba kerülhet, ami több más elem érvényesülését gátolhatja, vagy rosszabbik esetben mérgezéseket okozhat. Pl.: K-Mg, P-Zn, P-Fe, Fe-Zn, Mg-Mn, Ca-Fe, B-Ca, stb.
2. Intenzív, gyors növekedés biztosítása:
A virágzást megelőző időszakban az időjárás gyakran hűvös változékony, és előfordulhat, hogy a kis hajtások atkák fertőzésétől szenvednek. Ebben az időszakban egy emelt Zn (cink) tartalmú komplexes kezelés sokat segíthet kinöveszteni a hajtásokat az atkák és a hideg szorításából.
3. Bogyókötődés elősegítése:
Egyes szőlőfajták hajlamosak a rossz kötődésre, ha a szőlő virágzásakor az idő hűvös és csapadékos. Ebben az időszakban a B (bór) jelentősége elsőrendű, de túladagolása a hiányához nagyon hasonlatos tüneteket válthat ki. Másrészt a megtermékenyülésnek csak egy pár folyamatában van jelentősége, a folyamat más elemek jelenlétét is igényli, ezért a túladagolás elkerülésének érdekében célszerű a bórt komplexekben (nem csak bórt tartalmazó lombtrágyában) kijuttatni.
4. A termés minőségjavítása, érésgyorsítás:
A szőlő esetében a termés minőségével szemben különösen magas elvárásaink vannak: lehető legmagasabb cukormentes szárazanyag tartalom, magas cukor és az ezzel harmonizáló savtartalom. A bogyóérés előtti minőségjavító, érésgyorsító komplex kezelés a fentieken kívül a növény kondícióját, ellenálló képességét is javítja. Jól tudjuk, hogy a K (kálium) szabályozza leginkább a fent említett dolgok alakulását, illetve azt is, hogy a K-felvétele rendkívül magas a bogyókötődés és az érés között. A kálium ezen felül a vesszők beérését és a fagyállóságát is javítja.

Megoldások a lombtrágyázásra

Általános kondicionálás, makro- és mikro- elem pótlás:
FOLICARE 19-11-24 Zn, emelt cinktartalmú lombtrágyánkkal biztosítjuk a fakadás utáni intenzív, gyors növekedést, amit különösen az atkaölő szeres permetezések mellé javasolunk.
FOLICARE 17-9-33 B, emelt bórtartalmú kezelés biztosítja a megfelelő megtermékenyülést, és bogyókötődést hűvös, csapadékos időjárás esetén is, kiküszöbölve a bór túladagolás kellemetlen következményeit. Biztosítja a tőketerhelés és a fürtszám által megadott termésszintet.
FOLICARE 10-5-40, magas káliumtartalmú lombtrágyánk által biztosított a magasabb cukortartalmú (akár 1,5-3,5 mustfokkal magasabb termés!), magasabb cukormentes szárazanyag-tartalmú (ez is 25%-kal magasabb is lehet) szőlőtermés, a lombhullásig egészséges lombozat, a jó vesszőbeérés és fagytűrés.
Abban az esetben, ha nagy mennyiségben kellenek a mikroelemek:
Használjunk YaraVitaTM lombtrágyákat, melyek a következők:

YaraVitaTM Bortrac
Összetétel: 150 g/l bór
Bórhiány megelőzésére, kezelésére
Adag: 1 l/ha

YaraVitaTM Mantrac
Összetétel: 500 g/l mangán
Mangán hiány megelőzésére, kezelésére
Adag: 1 l/ha

YaraVitaTM Magtrac
Összetétel: 500 g/l magnézium
Magnézium hiány megelőzésére, kezelésére
Adag: 4 l/ha

YaraVitaTM Coptrac
Összetétel: 500 g/l réz
Réz hiány megelőzésére, kezelésére
Adag: 0,25-0,5 l/ha

YaraVitaTM Thiotrac
Összetétel: 200 g/l nitrogén, 300 g/l kén
Kén hiány megelőzésére, kezelésére
Adag: 3-5 l/ha

YaraVitaTM Zintrac
Összetétel: 700 g/l cink
Cink hiány megelőzésére, kezelésére
Adag: 0,5-1 l/ha

YaraVitaTM Rexolin ® E13
Összetétel: 13,3 % vas (Fe)
Vas hiány megelőzésére, kezelésére
Adag: 0,3-0,7 koncentrációban lombra kijuttatva