Tudástár

A szőlőnövény életéhez, felépítéséhez, zavartalan életfolyamataihoz 12 nélkülözhetetlen ásványi tápelemre van szüksége, melyeket a gyökéren, és a levélen vesz/vehet fel. A tápelemek és a víz felvétele jellemzően a növény gyökerén keresztül történik. De a szőlő a lombon és a zöld növényi részeken keresztül is vesz fel vizet és tápanyagot. A zöld részek felülete átjárható, lehetővé téve bizonyos tápelem formák és a víz bejutását.

A napraforgóról általánosan elterjedt vélemény szerint élelmes növény, a tápanyag-ellátására nem kell nagy gondot fordítani. Ez a kijelentés egyre kevésbé igaz a hibridekre, melyek bizony meghálálják a műtrágyázást, valamint a fungicides kezelésekkel egymenetben alkalmazott lombtrágyázást is. A növényvédelmi program függvényében a következő kezeléseket javasoljuk: 4-8 leveles állapotban a YaraVitaTM Brassitrelt juttassuk ki 3 kg/ha adagban, majd csillagbimbós állapotban YaraVitaTM Bortrac-kal kezeljük az állományt 1-2 l/ha adagban.

A növényi élet a Földön a tengerekben kezdődött. A kezdetleges vízi növények az egész testfelületükön át vették fel a környezetükből a fennmaradásukhoz szükséges anyagokat és energiát. A szárazföldi növények megjelenésével az egyes funkciók differenciálódtak.